Hoe social media inbrekers helpen

Inbrekers social media

Een weekendje weg of een vakantie in het vooruitzicht? Veel Belgen delen dit maar al te graag op sociale media. Maar eigenlijk zet je de deur open voor inbrekers. Inbrekers kunnen zo namelijk te weten komen wanneer een woning tijdelijk onbewoond is. En wanneer ze dus hun slag kunnen slaan.

Ongewenste lezers op sociale media

Iedereen doet het wel eens: een weekend weg of een vakantie aankondigen via sociale media. Maar Facebook, Instagram, Twitter of locatiediensten als Foursquare zijn belangrijke informatiebronnen voor inbrekers om te achterhalen wanneer iemand niet thuis is.

Je weet immers nooit zeker wie het bericht op sociale media te lezen krijgt. Ken jij al je contacten op sociale media even goed? Onderzoek wijst uit dat inbrekers vaak toeslaan bij bekenden.

Daarnaast kunnen inbrekers ongestoord meelezen zonder dat je dit zelf beseft. Denk maar aan openbare berichten op Facebook of Twitter berichten.

Inbrekers kunnen hun doelgroep ook verder verfijnen via sociale media, door bijvoorbeeld check-ins van de luchthaven in de gaten houden.

De buit inschatten met sociale media

Inbrekers kunnen dankzij sociale media ook achterhalen of hun doelwit interessant is of niet. Doordat mensen vaak foto’s delen van hun laatste aanwinsten (tv, smartphone,…) kunnen ze perfect inschatten wat hun mogelijke buit is.

De inbraak voorbereiden via internet

Ook dankzij het internet kunnen inbrekers hun volgende slag perfect voorbereiden. Ze kunnen de omgeving van het huis verkennen via Google Streetview, hun vluchtroute plannen,… Het is dus niet meer nodig om de buurt ter plaatse te verkennen.

Kijk je sociale media accounts zeker na

Zorg ervoor dat je je privacyinstellingen correct instelt op sociale media en dat je accounts goed zijn afgeschermd. Zo kan niet iedereen zomaar meekijken. Deel ook niet zomaar je locatiegegevens of je adres. Foto’s van jezelf aan zee of in een hangmat in Thailand? Deel ze pas wanneer je terug thuis bent.

Zelf kan je sociale media ook inzetten in de strijd tegen inbrekers, bijvoorbeeld door actief deel te nemen aan een inbraakpreventiegroep op Whatsapp.

Deel dit artikel :